Drepturile PĂMÂNTULUI
Propunere de revizuire a CONSTITUȚIEI ROMÂNIEI
prin adăugarea TITLULUI IX - DREPTURILE PĂMÂNTULUI
NOTĂ: Acest text este o adaptare a Legii Drepturilor Mamei Pământ, adoptată în Bolivia în 2010, și sugerează felul în care drepturile Pământului ar putea fi integrate în Constituția României. Vă rugăm să ne trimiteți comentariile și sugestiile dumneavoastră pentru îmbunătățirea acestuia. Vă mulțumim!
CAPITOLUL I – SCOPUL ȘI PRINCIPIILE
Art. 157 – SCOP
-
Statul recunoaște drepturile Pământului.
-
Statul și societatea au obligația și responsabilitatea de a asigura respectarea acestor drepturi.
Art. 158 – PRINCIPII OBLIGATORII
-
Armonia. Activitățile umane, desfășurate într-un cadru de pluralitate și diversitate, trebuie să se efectueze în echilibru dinamic cu ciclurile și procesele inerente Pământului.
-
Binele colectiv. În cadrul drepturilor Pământului, interesele societății prevalează în toate activitățile umane, precum și în orice drept dobândit.
-
Garanția de regenerare a Pământului. Statul, la toate nivelurile sale, precum și societatea, în armonie cu interesul comun, trebuie să asigure condițiile necesare pentru ca diversele sisteme vii ale Pământului să poată absorbi daune, să se poată adapta la șocuri, precum și să se poată regenera fără a modifica în mod semnificativ caracteristicile lor structurale și funcționale, recunoscând că sistemele vii sunt limitate în capacitatea lor de se a regenera, precum și că oamenii sunt limitați în capacitatea lor de a anula propriile acțiuni, precum și efectele acestora.
-
Respectarea și apărarea drepturilor Pământului. Statul, precum și orice persoană fizică și juridică, trebuie să respecte, să protejeze și să garanteze drepturile Pământului, pentru bunăstarea generațiilor actuale și viitoare.
-
Non-comercialismul. Nici sistemele vii, nici procesele care le susțin, nu pot fi comercializate și nu pot servi interesul privat sau proprietatea privată a nimănui.
-
Multiculturalismul. Exercitarea drepturilor Pământului necesită recunoașterea, recuperarea, respectarea, protecția și dialogul diversității de sentimente, valori, cunoștințe, deprinderi, practici, abilități, transcendențe, transformari, știință, tehnologii și standarde ale tuturor culturilor din lume care caută să trăiască în armonie cu natura.
CAPITOLUL II - PĂMÂNTUL, DEFINIȚIE ȘI CARACTER
Art. 159 – PĂMÂNTUL
-
Pământul este un sistem viu, dinamic, care cuprinde comunitatea indivizibilă a tuturor sistemelor și organismelor vii, corelate, interdependente și complementare, care împărtășesc un destin comun.
-
Statul recunoaște statutul sacru al Pământului în viziunea multor națiuni și populații indigene.
-
Pământul este recunoscut sub toate denumirile sale: Mama Pământ, Pământul Mamă, Planeta Pământ, Terra, inclusiv orice alte nume care i se atribuie în diferite contexte.
Art. 160 - SISTEMELE VII
-
Sistemele vii sunt comunități complexe și dinamice de plante, animale, microorganisme și alte ființe vii, împreună cu mediul lor, în care comunitățile umane și restul naturii interacționează ca o unitate funcțională sub influența factorilor climatici, fiziografici și geologici, precum și în practicile de producție, în diversitatea culturală românească și în viziunea asupra lumii a celorlalte națiuni, populații indigene și comunități interculturale.
Articolul 161 - STATUTUL JURIDIC AL PĂMÂNTULUI
-
În scopul de a-l proteja și de a-i aplica drepturile, Pământului i se atribuie statutul de ”entitate publică colectivă”.
-
Pământul și toate componentele sale, inclusiv comunitățile umane, au dreptul la toate drepturile inerente recunoscute în Constituție.
-
Exercitarea drepturilor Pământului va ține seama de specificul și particularitățile diferitelor sale componente.
-
Drepturile prevăzute în Constituție nu limitează existența altor drepturi ale Pământului.
Art. 162 - EXERCITAREA DREPTURILOR PĂMÂNTULUI
-
Toate persoanele fizice și juridice se alătură comunității de ființe de pe Pământ și își exercită drepturile în temeiul acestei Constituții, într-un mod care este în concordanță cu drepturile lor individuale și colective.
-
Exercitarea drepturilor individuale este limitată de exercitarea drepturilor colective în sistemele vii ale Pământului.
-
Orice conflict de drepturi trebuie rezolvat într-un mod care nu afectează ireversibil funcționalitatea sistemelor vii.
CAPITOLUL III - DREPTURILE PĂMÂNTULUI
Art. 163 - DREPTURILE PĂMÂNTULUI
-
Dreptul la viață: dreptul de a menține integritatea sistemelor vii și a proceselor naturale care le susțin, precum și a capacităților și condițiilor lor de regenerare.
-
Dreptul la biodiversitate: dreptul de a conserva deosebirile între ființe, precum și varietatea de ființe care alcătuiesc Pământul, fără a fi modificate genetic sau transformate structural pe căi artificiale, astfel încât existența acestora, precum și funcționarea și potențialul lor viitor, să nu fie amenințate.
-
Dreptul la apă curată: dreptul de a păstra funcționalitatea circuitului apei, existența sa în cantitatea și calitatea necesară pentru a susține sistemele vii, precum și protejarea sa de poluare, pentru reproducerea vieții pe Pământ cu toate componentele sale.
-
Dreptul la aer curat: dreptul de a păstra calitatea și compoziția aerului pentru susținerea sistemelor vii și protejarea sa de poluare, pentru reproducerea vieții pe Pământ cu toate componentele sale.
-
Dreptul la echilibru: dreptul de a întreține sau de a restaura corelarea, interdependența, complementaritatea și funcționalitatea componentelor Pământului într-un mod echilibrat pentru continuarea ciclurilor acestora și reproducerea proceselor lor vitale.
-
Dreptul la restaurare: dreptul de restaurare la timp și eficientă a sistemelor vii afectate direct sau indirect de activitățile umane.
-
Dreptul la trai fără poluare: dreptul la păstrarea integrității și curățeniei Pământului, precum și protejarea oricăreia dintre componentele Pământului de contaminare cu orice tip de deșeuri, inclusiv deșeurile toxice și radioactive generate de activitățile umane.
CAPITOLUL IV - OBLIGAȚIILE STATULUI ȘI ÎNDATORIRILE SOCIETĂȚII
Art. 164 - OBLIGAȚIILE STATULUI
-
Elaborarea de politici publice și acțiuni sistematice de prevenire, avertizare timpurie, protecție și precauție în vederea prevenirii activităților umane care provoacă dispariția populațiilor vii, modificarea ciclurilor și a proceselor care asigură viața, precum și a activităților umane care provoacă distrugerea mijloacelor de trai, inclusiv a sistemelor culturale care aparțin Pământului.
-
Dezvoltarea formelor echilibrate de producție și a modelelor de consum care satisfac nevoile de bunăstare ale populației, protejând în același timp capacitatea de regenerare și integritatea ciclurilor, proceselor și a echilibrului vital al Pământului.
-
Elaborarea de politici pentru protejarea Pământului de interese multinaționale și internaționale privind exploatarea componentelor sale, pentru protejarea Pământului de transformarea în marfă a sistemelor sale vii sau a proceselor pe care acestea le susțin, precum și pentru protejarea Pământului de cauzele structurale și de efectele schimbărilor climatice globale.
-
Elaborarea de politici pentru asigurarea suveranității energetice pe termen lung, creșterea eficienței și încorporarea treptată a surselor alternative nepoluante și regenerabile în matricea de energie.
-
Solicitarea recunoașterii internaționale a creanțelor datorate mediului, prin finanțarea și transferul de tehnologii ecologice, care sunt eficiente și compatibile cu drepturile Pământului, printre alte mecanisme.
-
Promovarea păcii și eliminarea tuturor armelor nucleare, chimice și biologice, precum și a armelor de distrugere în masă.
-
Promovarea creșterii și recunoașterii drepturilor Pământului în relațiile multilaterale, regionale, bilaterale și internaționale.
Art. 165 - ÎNDATORIRILE SOCIETĂȚII, PERSOANE FIZICE ȘI JURIDICE
-
Să susțină și să respecte drepturile Pământului.
-
Să promoveze armonia cu Pământul în toate ariile relației sale cu alte comunități umane și cu restul naturii în sistemele vii.
-
Să participe în mod activ, individual sau colectiv, în generarea de propuneri menite să respecte și să apere drepturile Pământului.
-
Să adopte practici de producție și modele de consum în armonie cu drepturile Pământului.
-
Să asigure utilizarea durabilă a componentelor Pământului.
-
Să raporteze orice act care încalcă drepturile Pământului, ale sistemelor vii, și / sau ale componentelor acestora.
-
Să participe la convenția autorităților competente sau ale societății civile organizate pentru a pune în aplicare măsuri care vizează păstrarea și / sau protejarea Pământului.
Art. 166 - PROTECȚIA PĂMÂNTULUI
-
Înființarea Agenției Naționale pentru Protecția Pământului, a cărui misiune este de a asigura validitatea, promovarea, distribuția și respectarea drepturilor Pământului stabilite în prezenta Constituție.
-
Adoptarea unei legi speciale care să stabilească structura, funcția și atributele acestei Agenții, precum și criteriile de selecție ale membrilor acesteia.